ELS LLOCS

Monestir de Sant Pere de Besalú/ Antic Hospital de Sant Julià

Monestir de Sant Pere de Besalú

Monestir de Sant Pere de Besalú

Fundat l’any 977 pel comte de Besalú i bisbe de Girona Miró Bonfill, el qual ho va posar sota el patrocini de la Santa Seu de Roma i va aconseguir el trasllat de les relíquies dels sants Prim i Felicià d’Agen, que se sumaren a les de Concordi, Evidi, Patró i Marí de Besalú. Dos anys després, el papa Benet VII, per mitjà d’una butlla, concedia al monestir el privilegi de poder triar abat. La seva consagració es va portar a terme l’any 1003, gràcies al comte Bernat Tallaferro. La seva màxima expansió va ser durant els segles XII i XIII, quan va passar a formar part del comtat de Barcelona i és quan va ser objecte d’una reforma. Va començar la seva decadència al segle XV per causa de la guerra dels remences, els terratrèmols i la lluita per les possessions amb el bisbe de Girona. Felip II va protegir al monestir i per mitjà d’una butlla papal al 1592 van quedar units els monestirs de Sant Llorenç del Mont i el de Sant Quirze de Colera.

Durant la guerra civil espanyola de 1936, va sofrir un incendi perdent el mobiliari , part de les seves pintures del segle XVIII i algunes escultures.

L’església renovada l’any 1160 és de planta basilical amb tres naus i un gran absis central amb deambulatori. La nau central està coberta amb volta de canó i les laterals amb voltes de quart de cercle. El creuer té volta de mig punt i l’absis semicircular de quart de cercle. A l’exterior, l’absis té doble coberta i al seu fil decoracions amb arcuacions cegues i un fris de dents de serra. La façana principal consta d’un portal d’arc de mig punt amb llinda i dues petites columnes, situada sobre aquesta porta hi ha una finestra amb quatre arquivoltes, llaurades amb motius vegetals i geomètrics, sostingudes per columnes amb capitells també esculpits. Als ambdós costats d’aquesta finestra hi ha uns lleons amb cara diabòlica, un trepitjant una serp i l’altre un mico.

Antic hospital de Sant Julià

Antic Hospital de Sant Julià

Fou construït pels comtes de Besalú, per atendre les persones que venien en pelegrinatge, però els monjos del cenobi de Sant Pere en posseïen la jurisdicció exclusiva.

Conserva la façana exterior del s.XII formada per sis arquivoltes i quatre capitells, dos dels quals representen figures animals. Antigament constava de dues parts: La més propera al riu que era pròpiament l’hospital i la part davantera que era l’església d’una sola nau dedicada a Sant Julià, amb volta i sense absis.

Fou construït pels comtes de Besalú, per atendre les persones que venien en pelegrinatge, però els monjos del cenobi de Sant Pere en posseïen la jurisdicció exclusiva. L’any 1336 es creà el càrrec d’hospitaler. A principis del segle XX va tornar a ser utilitzat com a hospital. Actualment és un centre sociocultural.

Empreses col·laboradores